Öncelikli olarak elektronik sigaraların patlama ihtimali bir tablet veya cep telefonu patlama ihtimali ile aynıdır. Cihaz içerisinde kullanılan pil yada batarya çok büyük önem arz etmektedir. Kullanıcı hatalarının neden olduğu Türkiye ve yurtdışındaki elektronik sigara patlamalarının %80 den fazlası şarj cihazı ve elektronik sigara pili-batarya kaynaklıdır.
Elektronik sigaralar birtakım nedenlerden dolayı patlamaktadır. Görsel ve yazılı basında çıkan “elektronik sigara ağzında patladı” yada “elektronik sigara patladı boynu kırıldı” gibi haberlere neden olan bireylerin yaptığı e-sigara kullanım hatalarını ve alınacak önlemeleri birlikte inceleyelim.
1- Şarj Cihazının ve Kablosunun Önemi
Elektronik sigaranızı şarj ederken yaptığınız hatalar size pahalıya patlayabilir. Şarj olurken ortaya çıkabilecek bir patlama yada yangın sizi üzebilir. Bu nedenle cihazınızı orjinal şarj kablosu ve aparatları ile şarj ediniz. E-Sigaranız ile alakası olmayan, doğru amper değeri taşımayan ve sadece şarj girişi uyumlu olduğu için kullandığınız şarj aparatlarını elektronik sigaranızdan uzak tutunuz. Usb girişinin uyumlu olması cihazınızın doğru ve sağlıklı şarj olduğu anlamına gelmez.2- Elektronik Sigara İçerisinde Kullanılan 18650 Benzeri Piller
Öncelikli olarak 18650 Pil Seçimi İçin Şuradaki Yazımızı Okuyunuz
En kritik nokta elektronik sigara içerisindeki pillerdir, 18650 lityum iyon tarzı piller özen ve önem gösterilmezse direk yangın ve patlamaya neden olmaktadır. Pil konusunda yapılan hataları ve alınacak önlemleri aşağıda maddeler halinde belirtelim.
- Darbe almış, açılmış, ezilmiş pilleri çöpe atın yada kaplama bantları ile doğru şekilde kaplayınız. Aksi halde gaz salınımı ile yangın, kısa devre ve patlamaya neden olabilir.
- Elektronik sigara pilleriniz ıslandı ise asla kullanmayınız, pillerinizi sudan uzak tutunuz.
- Uzun süre şarj edilmeyen ve cihaz içerisinde unutulan piller akmaktadır, modunuzdan çıkarıp atınız ve pil yuvasını iyice temizleyiniz.
- Atomizer kısmında oluşabilecek sızıntılar pilin bulunduğu yere akmaktadır. Bu durumda pil yuvasını iyice temizleyiniz, sızdırmayan bir atomizer tercih ediniz.
- Rba, Rta, Rda tarzı sizin tarafınızdan sarımı yapılan atomizerde kısa devreye neden olabilecek hataları sıfıra indirin, en küçük hatayı göz ardı etmeyin.
- Pil amperi ve kalitesi ne kadar yüksek olursa sizin için o kadar iyi olacaktır. 20A altındaki pilleri kullanım için tercih etmeyiniz.
3- Elektronik Sigara Kullanım Talimatlarındaki Yanlışlar Hatalı Davranışlar
- Güç tuşuna çok uzun süre basılı tutarak cihazınızı sınırların üzerine çıkarmak için uğraşmayınız. Atomizerden buhar aldıktan sonra en fazla 5-6 saniye daha basılı tutunuz. Isının çok fazla yükselmesi ve oluşan direnç atomizerin ve pilin ısınmasına neden olacaktır.
- Elektronik sigaranızı taşırken taşıdığınız yere çok dikkat ediniz. E-sigaranız çantanızda yada cebinizde gelişigüzel şekilde taşımayınız. Taşıma sırasında devre korumalı olmayan ve tuş kilidi bulunmayan modellere ayrıca dikkat ediniz. Basılı kalan tuşlar modunuzun ısınmasına ve daha kötüsü patlamasına neden olabilir. Devre korumalı modellerde tuş kilidini aktif ediniz. Tuşunuz basılı kalsa bile size herhangi bir zararı olmayacaktır.
- Kendi elektronik sigara atomizerinizi yada elektronik sigara bataryanızı icat etmeye çalışmayın, uyumlu olmayan ürünleri birbirleri ile eşleştirmek yada ekstra ürünler ile güçlendirmeye çalışmak hüsranla sonuçlanacaktır! Bir patlama ile karşılaşacağınız kuvvetle yüksek bir ihtimaldir.
Hangi Markayı Tercih Etmeliyim, Patlayan Elektronik Sigara Markaları Hangileri?
Markalı Elektronik Sigara Cihazı Ve Elektronik Sigara Pilleri Kullanınız
Markasız elektronik sigara, şarj cihazı ve pillerin patlama ihtimalinin her zaman markalı ve orjinal olanlara göre daha yüksek olduğunu unutmayın ve aşağıdaki açıklamayı dikkatlice okuyunuz.
Birçok e-sigara markası az miktarda enerji ile büyük miktarda enerji depolamak için lityum-iyon pil kullanıyor. Bununla birlikte, lityum pillerin özünde bulunan özellikler ile yangın ve patlama riski oluşturabilir. Spontan patlayan cep telefonları-tabletlerin neden olduğu kısmi yanıklar literatürde tanımlanmıştır. Lityum iyon pilin, kendiliğinden tutuşabilme özelliği nedeniyle, “cebinizde mini bomba” olarak her cihaz için düşünülebilir. Düşük tasarım, düşük kaliteli materyallerin kullanımı, üretim hataları ve uygun olmayan kullanım şekli “termal kaçak” olarak bilinen bir duruma neden olabilir; böylelikle dahili pil sıcaklığı bir pil yangınına veya patlamasına neden olabilir .”
Eski Elektronik Sigaraları ve Pilleri Terk Ediniz
Eskiyen elektronik sigaralarınızı artık terk etme vakti geldiyse yeni ve devre korumalı bir model ile değiştiriniz. Çok eski cihazları ve pilleri kullanmakta asla ısrar etmeyiniz. Daha önceki hikayesini bilmediğiniz İkinci el cihazları tercih etmeyiniz.
Elektronik Sigaranızı Tanıyınız
Elektronik sigaraya başlarken marka ve modeller hakkında bilgi sahibi olunuz. Devre kontrolü bulunmayan mekanik modlu cihazlar için özellikle araştırma yapınız. Tecrübe sahibi olmadan mekanik mod kullanmayınız. Mekanik modlarda kullanıma bağlı olarak zamanla içine giren 18650 pilin ucu (yani artı kutup) mekanik modlarda kısa devrelere neden olabilmektedir. Devre kontrolü olmadığı için enerji otomatik kesilmez ve olası bir yangın ile karşı karşıyasınız.
Devre kontrolü bulunan modellerde cihazın özelliklerini kullanım kılavuzunu okuyarak öğrenin ayrıca donanımsal ve yazılımsal (güncelleme) özelliklerini hakkında bilgi edinin. Kullandığınız markanın orjinal ürün ve yedek parçalarını tercih ediniz.
Joyetech, Eleaf, Wismec, Smoktech, Tesla, Aspire gibi elektronik sigara markalarının patlama ihtimali çok çok düşüktür. Klon ürün kullanırken patlama ihtimalinin çok daha yüksek olduğunu asla unutmayınız.
Elektronik sigaranın patlama ve yangın çıkarma ihtimali çok düşük olsa da yukarıdaki önerileri dikkate alarak çıkabilecek kötü sonuçları engelleyebilirsiniz!
İlginizi çekebilecek bir diğer yazımız “ E-Sigara Sıcaklık Kontrolü TC TCR Nedir? Nasıl Kullanılır?” isimli makaleyi inceleyebilirsiniz.